Έμεινα εντυπωσιασμένος από μια ενδιαφέρουσα και ποικιλόμορφη  δουλειά κεραμικής: αυτήν της Σαβίνας Κιοσέογλου.


«Παγιδεύτηκα» στις πήλινες επιφάνειες, όπου ρήγματα, γραμμές και σχήματα αποτυπώνονται στον πηλό. Τα πυκνά σχέδια δημιουργούν επιφάνειες που μοιάζουν με μεγεθύνσεις, κάτι σαν τρισδιάστατες ασπίδες.  Οι κεραμικές επιφάνειες είναι εντυπωσιακά λεπτές, με ντελικάτα ανάγλυφα σχήματα και επιμελώς υαλωμένες.  Τα σχέδια είναι διακριτικά φτιαγμένα, με μεγάλη ακρίβεια και έλεγχο.


Η Σαβίνα Κ. αποτυπώνει προσεκτικά και αποφασιστικά τα σχέδια στον πηλό αναδεικνύοντας ένα στιβαρό και ακριβές αποτέλεσμα: συνδυασμός «απαλού» και «σκληρού». Είναι ένας μοναδικός συνδυασμός που όμοιό του δεν έχω συναντήσει σε καμία έκθεση κεραμικής μέχρι σήμερα.


Η κεραμική της Σαβίνας ξεφεύγει από τα απλά ανάγλυφα σχήματα στον πηλό, είναι περισσότερο ρυθμικοί ήχοι μιας μηχανής που «κεντάει». Με αυτόν τον τρόπο εγείρει σκέψεις για την τέχνη του κεντήματος και τη σχέση της γυναίκας με ένα τραχύ και άκαμπτο επάγγελμα.  Στα έργα της «κεντάει»  ακριβείς και συστηματικούς κόμπους στην πήλινη επιφάνεια και δημιουργεί χρωματικές ενώσεις με αποχρώσεις γήινες, πράσινες, γκρι, μπλε.  Καθαρή, λιτή και απέριττη ομορφιά. Η ομορφιά είναι το αρμονικό και μαγευτικό μέρος της δουλειάς της που ακολουθεί τον επισκέπτη της έκθεσης για πολύ καιρό.


Η Σαβίνα K. καταφέρνει να μεταφέρει μια καλλιτεχνική νότα στην ύλη αλλά και βαθύτερες αισθήσεις ανάμεσα στη φύση, το χώμα και την ανθρώπινη ύπαρξη. Τα λόγια της είναι μοναδικά και δείχνουν τον πλούτο του χαρακτήρα της, της ευαισθησίας της και τις εξαιρετικές τεχνικές ικανότητές της.


Prof. David Wakstein
Oranim Academic College of Education
Bezalel Academy of Art and Design
Jerusalem